Sindirim Sisteminin Erken Kanserlerinin Evrelemesi Nasıl Yapılır?
Sindirim sistemi kaynaklı erken kanser varlığı saptanan hastaların endoskopik tedaviye uygun olup olmadığının ortaya konması için evreleme yapılması gerekir.
Erken kanserlerinin derine invazyon yani yayılımı göstermek için endoskopik ultrasonografi ( 10-12 MHZ), miniprob ultrasonografi ( 20-30 MHZ) ve ileri endoskopik görüntüleme yöntemleri ( 80-200 kat büyütmeli endoskopi sistemleri) kullanılır.
Endoskopik ultrasonografi ile sindirim istemi duvarı 4 yevay 5 katman olarak detaylı gösterilir. Bu yöntem kanserin hangi tabakaya kadar ilerlediğini göstermesi yanında lenf bezlerinin varlığını da gösterir.
Miniprob: Sindirim sistemi duvarını 7-9 katman şeklinde daha detaylı gösterir.
İleri endoskopik görüntüleme yöntemleri ( büyütmeli+optik boyama özellikleri olan NBI,BLI) kanserden şüphelenilen alandaki hem yüzey hem de damarsal yapıların durumu hakkında bilgi verir. Bu yapılardaki değişikliklerin derecesine göre kanserin endoskopik mi yoksa cerrahi gibi diğer tedavi yöntemleriyle mi tedavi edileceği konusunda yol gösterir.
Günümüzde çok yaygın kullanılan bilgisayarlı tomoğrafi ve MR gibi yöntemler ise tümör çevresinde lenf nodları varlığını ve uzak organlara yayılım olup olmadığını ortaya koymaya yardım eder.