
Fetal İnkontinans
Fekal inkontinans ?
Fekal içeriğin istem dışı anüsten dışarı çıkmasıdır. Dışkı kaçırma oranı % 1,7 – 4 arasında olup yaş ilerledikçe artar. Huzur evi ve benzeri kuruluşlarda oran % 10–25’e çıkar. Üç klinik alt tipi vardır.
Pasif inkontinans: Hastalar dışkı kaçırdıklarını altlarından nahoş bir koku geldiğinde, yada ıslaklık hissettiklerinde anlarlar. İnkontinans öncesi her hangi bir uyaran söz konusu değildir. Burada pudendal sinir ile problem söz konusudur.
Urge inkontinans: Dışkı kaçırma olayı görülmeden önce sıkışma hissi ve acilen tuvalete gitme ihtiyacı vardır. Kişi burada dışkısını tutmak için aktif çaba göstermesine rağmen tuvalete yetişemeden dışkısını kaçırır. Burada anal kanalın kapalı kalmasını sağlayan iç ve dış kaslarla ilgili problem vardır.
Fekal sızıntı: Normal dışkılama eyleminden bir süre sonra çok az miktarda sıvı yada yumuşak vasıflı dışkı kaçırma söz konusudur. Kişinin iç çamaşırında lekelenme tarzında kirlenme olur. Burada rektumda duyarlılık kaybı söz konusudur.
İstem dışı gaz kaçırma: Bu durum hastanın problem olarak algılayacağı düzeyde ise fekal inkontinans olarak kabul edilebilir.
Fekal inkontinans (istemsiz dışkı kaçırma) durumunda hangi tanısal yöntemler kullanılır?
- Anaroktal manometri
- Pudendal Sinir Terminal Latansı (PNTML)
- Anal kanal görüntüleme yöntemler
a-Anal Endosonografi
b-Defekografi ( MR defekoğrafi)